365 päivässä pörssiin – Translinkin kokemuksia ensimmäisestä koulutuspäivästä

Suomen Yrittäjien 365 Päivässä Pörssiin -ohjelman ja osallistujien kuvaus

Translink Corporate Financen Sami Miettinen ja Jari Lauriala olivat mukana First North Certified Advisoreina Suomen Yrittäjien kasvuyritysverkoston ensimmäisessä koulutuspäivässä 34 jäsenyhtiölle. Koulutukseen osallistuneiden yritysten laatu oli erinomainen ja suurin osa omaa potentiaalin listautua menestyksekkäästi vuonna 2020 tai jopa kuluvan vuoden loppupuolella.

Oheinen kuva analysoi ohjelman julkisia jäseniä suhteessa jo toteutettuihin 37 First North -listaukseen Suomen listalla. Näistä on yhä 29 listattuna 6 pörssilistasiirtymän ja 2 poistuman jälkeen.

Kuva ei ole täysin tarkka, sillä se perustuu vuoden 2017 talouslukuihin. Nämä ovat monella yrityksellä jo epärelevanttia historiaa kuvaten tilaa noin 2 vuotta ennen mahdollista listautumisantia esim. 2019. Jatkamme seurantaa kun hyvin todennäköisesti merkittävästi parantuneet 2018 luvut saapuvat kaupparekisteriin. Liikevaihdon kasvu siirtää pisteitä oikealle ja muuttaa myös kasvudynamiikkaa.

Jo nyt voidaan kuitenkin sanoa että ohjelman yritykset ovat huippulaatuisia ja merkittävä osa yhtiöstä soveltuu hyvin listaukseen First North markkinapaikalle. Osallistujat vertautuvat hyvin First Northiin vuodesta 2007 saakka nykypäivään tehneiden 37 yritykseen, joiden 12 kk ennen listautumista liikevaihdon keskiarvo on ollut €27 m keskimäärin ja mediaani €16 m.

Koulutuspäivä 1 – 15.1.2019 Pörssitalolla

Avaava koulutus koostui yleisluonteisista kokoavista esityksistä. Petri Roininen aloitti kertomalla kokemuksiaan varsinkin Ovaron pörssilistautumisesta ja sen jälkeisistä tapahtumista. Petriä yllätti ohjelman saama välitön suosio, osallistujakiintiön täytyttyä käytännössä välittömästi ilmoitushetkellä. Petrillä oli käytännön ohjeita listautujille mm. hallituksen roolista ja corporate governancesta, sekä tiedottamisen ottamisesta osaksi yhtiön perusprosesseja. Hän myös väläytti että kurssin osallistujille tullaan laatimaan kotitehtäviä, joilla opittu tieto jalkautetaan listautumisvalmisteluiksi.

Pörssin toimitusjohtaja Henrik Husman hieman yllättävästi paljasti Helsingin pörssin tuoton olleen maailman paras 8,55% keskimääräisellä vuosituotolla vuosien 1966-2017 aikana ja nauratti yleisöä kertomalla pörssin olevan Suomen suurin käytetyn tavaran kauppapaikka! First North -markkinapaikka tuotiin alkuperäisen MiFID-direktiivin mukana Suomeen 2007, jonka jälkeen se on ollut merkittävä kanava listautumisille. Suomessa ollaan huomattavasti Ruotsia jäljessä, jossa First North on kerännyt 397 yhtiötä, joista 66 on siirtynyt päämarkkinalle vuosina 2006-2018. Henrik on tärkeä yhteyshenkilö kurssin jäsenille, sillä hän on myös Pörssin listautumiskomitean puheenjohtaja. Paikalla myös olleet Minna Korpi, Sari Suvanto ja Susanna Tolppanen täydensivät kuvausta listautumisprosessin yksityiskohdista. First North-markkinapaikan jatkuvien kustannusten arvioitiin alkavan noin 50 000 eurosta vuodessa. Listautumisvuoden kokonaiskulut ovat kuusinumeroisia summia, jotka tosin voidaan jakaa henkisesti useammalle vuodelle kertainvestointina.

Nyt myös naisjäsenille avoimen Pörssiklubin lounaan (haukiwallenbergillä) jälkeen Finnoksen Jere Heikkinen kuvasi rohkeita kansainvälistymissuunnitelmiaan, saavutettuaan merkittävän orgaanisen kasvun ja noin €6,5 miljoonan liikevaihtoon röntgenteknologiaan perustavalla sahateollisuuden mittausjärjestelmillään. Case herätti paljon kysymyksiä, monen osallistujan ollessa hyvin kiinnostunut metsätaloudesta ja laadunvarmennusteknologiasta.

Translinkin Sami ja Jari kertasivat kasvuvaiheessa olevan laatuyhtiön optiot First North -markkinapaikan lisäksi. Lisäksi käytiin läpi listautumisaikataulu, tärkeät valmisteluvaiheet ja neuvonantajien yhteistoiminnan organisointi, joka on kuvattu alla.

Lopuksi Translink kävi läpi Piippo Oyj:n esimerkkinä First North -listauksesta, joka on hyvinkin vertailukelpoinen osallistujiin noin €15m liikevaihdollaan ja vuoden 2015 listautumishetken €1m käyttökatetasoltaan. Piipon kansainvälistyminen ja investoinnit Outokummun paalausverkko- ja lankaliiketoiminnan skaalaukseen herättivät kiinnostusta.

Finnveran Titta Mantila analysoi esityksellään yrityksen reittausprosessia, jolla arvioidaan yhtiön soveltuvuus erityisesti vieraan pääoman sijoituksille ja vientitakauksille. Titta painotti avoimuutta, rehellisyyttä ja realistisuutta. Osallistujat myös reittasivat aiemmin esittelyn Finnoksen.

Mikael Pentikäinen päätti Pörssitalolla pidetyn ohjelman kertomalla Suomen Yrittäjien toiminnasta joka tähtää vahvistamiseen, verkostoitumiseen ja vaikuttamiseen. Pitkälti pk-yrityksistä koostuvia jäsenyrityksiä on 115 000, jotka työllistävät 660 000 ihmistä, mukaan lukien yrittäjät itse. Ongelmina Mikael piti työnantajayritysten koon pienenemistä  ja omistajanvaihdosten vaikeutumista. Positiivisena puolena viennin ja kansainvälistymisen kehitys, maakunnallinen verkottautuminen, nuorten yrittäjien into ja digitalisaation menestykset ovat tuoneet varsinkin Kasvuyrittäjille merkittäviä onnistumisia. Tavoitteena on mm. tuoda työmarkkinoille syrjimättömyyttä, reilua kilpailua ja nostaa Suomi 9. parhaaksi maaksi yrittää nykyiseltä 12. sijalta.

Lopuksi

Translink Corporate Finance on saanut kyselyjä asiakkailtaan, voivatko he liittyä ohjelmaan. Tämä ei ikävä kyllä ole suuren kysynnän vuoksi mahdollista, mutta suosittelemme Suomen Yrittäjiin liittymistä sekä Translinkin varjolistausohjelmaan liittymistä. Käymme mielellämme myös suoraan dialogia listautumisesta sekä muista omistusjärjestelyreiteistä räjähtävän skaalautumisen venture capitalista perinteisiin yrityskauppoihin ja pääomasijoittajiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurssin osallistujille annettiin kaksi “kotitehtävää” seuraavaan tapaamiseen 12.2.:

  1. Mitkä ovat listautumisen edut yrittäjäomistajien ja yhtiön kannalta?
  2. Mikä muuttuu käytännössä kun yrittäjäomistajuus vaihtuu pörssiomistajuudeksi?
  • Sami & Jari

 

Sami Miettinen
Translink Corporate Finance
Partner
Mobile: +358 400 735 835
sami.miettinen@translinkcf.fi
www.linkedin.com/in/miettinen
Lue myös:
Sami YLE:n Brysselin koneessa
Jari Lauriala
Translink Corporate Finance
Managing Partner
Mobile: +358 400 918 855
jari.lauriala@translinkcf.fi
Lue myös:
Jari Alma Talentin juristikirjeen profiilissa